Malak kelimesi Aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamıda dudak demektir, bu köpeklere Malaklı denmesinin ırkı aslında aynen Kangal da olduğu gibi –Anadolu çoban köpeğidir– zira Aksaray İli ve çevresi Anadolu nun tam göbeğindedir. Bu Bölgede yetişen ve bu Bölgeye ait olan bu köpeklerde Anadolunun köpeğidir, ancak isimleri daha yeni yeni Halk arasında duyulmaya başlamıştır bunun en büyük sebebi bu Üreticilerin Malaklı yavrularını yıllardır Kangal altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır. Bu sayede şu an Dönyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin Malaklı olduğunu bile bilmemektedir. Her ne kadar Malaklı da Kangal gibi Anadolu çoban köpeği olsada Sivas yöresinin köpeği olan Kangal dan bazı fiziksel farklılıklar gösterdiği için son zamanda yapılan Kangal festivallerinde Kangal üreticilerinin bir çoğu bu ırkın Festivallerde ayrılmasını talep etmişlerdir. Bu talepleri dikkate alınmaya başlanmıştır ve, artık Irk kendi yöresel ismini taşıma yoluna gitmiştir.
Malaklı Kangal a göre daha iri yapılıdır, özellikle kafa ve ayaklarda bu fark bariz belli olur dudakları (Malakları) büyük ve sarkık olur, omuz yüksekliği erkeklerde 75-95 cm, dişilerde 65-85 cm dir. Çok nadir olmakla birlikte 100 cm nin özerinde erkekler vardır.Ağırlıkları erkeklerde 70-120 kg Dişilerde 50- 80 kg. Renkleri çoğunlukta boz karabaş ve sarı karabaştır, ancak akbaş ve ala renkte olan Malaklı larda mevcuttur. Vücutları çok kalındır bu yüzden dışarıdan bakıldığında hantal ve tembel gibi dururlar, ancak gerçekte çok seri ve hızlı köpeklerdir. Karakteri genelinde serttir, yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandır o yüzden koruma köpeği olarak mükemmel ırktır. Diğer köpeklere karşı saldırgan olması, Malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılması neredeyse sadece bu konuda büyük, şöhret kazanmalarına yol açmıştır.
Malaklı Özellikleri:
Malaklı, diğer adları ile Aksaray Malaklısı, Anadolu Mastifi, Anatolian Mastiff Türkiye’ye özgü bir çoban köpeğidir. Bu köpek cinsinin anavatanı Aksaray’dır. Bu yüzden Aksaray Malaklısı olarak anılır. Aksaray dışında Balıkesir, Denizli, Burdur, Kahraman Maraş, Erzurum Ağrı gibi illerde de yetiştirildiği bilinmektedir. Aksaray civarında yöresel bir kelime olan “Malak” dudak anlamına gelmektedir. Bu köpek cinsinin dudakları aşağı doğru sarkık olduğu için yöre insanı Malaklı ismini kullanmışlardır.
Malaklı cinsi köpekler cinslerinden bahsedilirken düşülen en büyük hata bu köpek cinsinin benzer yapısı olduğundan dolayı Kangal köpek ırkı ile karıştırılmasıdır. Malaklı cinsi köpekler Kangal sanılmakta veya lanse edilmektedir. Malaklı ve Kangal arasındaki en belirgin özellikler, Malaklının dudak kısmının aşağı doğru sarkık olması ve kafasının kangala göre daha büyük olmasıdır. Renk ve fiziki diğer açılardan birbirlerine son derece benzemektedirler.
Anadolu Malaklısı büyükbaş hayvanları korumakta çok ustadırlar. Kurt gibi bir çok vahşi hayvandan asla korkmadan sürüsünü korurlar. Son derece güçlü ve çevik köpeklerdir. Malaklı cinsi köpeklerin kökeni çok eski tarihlere dayanmaktadır. İlk Anadolu uygarlıklarından bu yana yaşadığı, soyunun devam ettirildiği bilinmektedir.
Renkleri genellikle beyaz, krem rengi olup burun kısmı siyahtır. Kafa kısımları oldukça büyüktür. Malaklılar genellikle 65-125 kilo arasında olup 150 kilo ağırlığa ulaşabilirler. Türkiye’de bir ırk olarak kabul edilseler de yurtdışında ırk oluşu henüz onaylanmamıştır. Türk Çoban Köpeği olarak bilinirler. Hititler ve Sümerliler zamanından bu yana var olduğu düşünülmektedir.
Malaklıların sağlıklı yaşaması için bahçeli evler ve geniş araziler şarttır. Büyük köpek ırkları arasında olduklarından dolayı uzun egzersizlere ihtiyaç duyarlar.
Satılık Malaklı – Malaklı Fiyatları:
Ücretsiz Malaklı cinsi köpek sahip edinmek için Aksaray civarında bu köpek ırkını araştırmalısınız. Satılık Malaklı ırkı köpek bulmak zor olabilir çünkü yöre halkı bu köpek cinsini korumaktadırlar.
Resim yazısı ekle |